Helmplicht voor snorfiets rijders

Al een tijd is een helm verplicht om te dragen tijdens het rijden met een scooter of brommer met een geel kenteken. Lang waren er geruchten en plannen over, maar de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juli 2022 zullen ook de snorfiets rijders een helm gaan dragen. Snorfietsen zijn scooters of brommers met een blauw kenteken. Heb jij zo'n scooter, lees hier de details over de nieuwe regeling.Per 1 juli 2022 helmplicht

Al een hele tijd waren er plannen voor de helmplicht. In Amsterdam is het al een tijdje zo ver, bovendien mogen daar binnen de ring snorfietsers alleen op de rijbaan rijden. Maar vanaf volgende zomer moeten alle snorfietsers in het land een helm gaan dragen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat dit voorstel naar de Tweede Kamer zenden. De verwachting is dat door de helmplicht het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat.

UPDATE: De helmplicht is uitgesteld naar 1 januari 2023. Lees hier waarom en hoe dat verder in zijn werk gaat.


Wat voor soort helm is nodig voor een snorfiets?

Voor nu zal de regel zijn dat op de snorfiets, net als bij de bromfiets, een goedgekeurde motorhelm verplicht zal zijn. Dit hoeft niet een gesloten helm te zijn, maar mag ook een zogenaamde jethelm zijn. Velen hebben bezwaar hiertegen gemaakt. Ze gaven aan een motorhelm te zwaar en te weinig ventilerend te vinden. Om deze reden heeft het ministerie van Infrastructuur een onderzoek gestart of een goedgekeurde helm voor de speed-pedelec ook veilig genoeg is voor de snorfiets.

Meer informatie over de speed-pedelec en de speciale helm vind je op de site van de Rijksoverheid.


Een speed-pedelec moet in principe dezelfde regels volgen als een bromfiets, het is namelijk officieel gekeurd als bromfiets. Hiermee kan je immers tot wel 45 km/u rijden, en heeft dan ook een geel kenteken. Voor de speed-pedelec is er echter wel een ander, lichter type helm goedgekeurd dan voor een bromfiets. Op de bromfiets is een motorhelm verplicht. Als het onderzoek een positieve uitkomst heeft dan zal ook de speed-pedelec helm met het NTA 8776 keur toegestaan worden op de snorfiets.


Wat nu met mijn snorfiets?

Je kan uiteraard gewoon gebruik blijven maken van je snorfiets, ook na 1 juli. De helmplicht voelt voor velen wel als een vermindering van het gemak van de snorfiets. Bovendien zal het voor de bedrijven die elektrische deelscooters bezitten wel lastig gaan worden. Het gebruik van deze deelscooter groeide afgelopen tijd explosief. Maar wat zij nu moeten verzinnen om dit op te lossen zal lastig worden.

Als je zelf geen zin hebt in een helm dragen op de snorfiets en je wilt je snorfiets verkopen, dan kan dit gemakkelijk via ikwilvanmijnscooteraf.nl. Wacht hier niet te lang mee. Als helmplicht deadline dichterbij komt zullen er steeds minder mensen geïnteresseerd zijn om een snorfiets aan te schaffen.
Meer interessante artikelen kan je hier vinden:

Ikwilvanmijnscooteraf.nl is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw scooter verkoopt. Meldt je scooter vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Voer hier je kenteken in:

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands