Snorfietsverbod Amsterdam: veelgestelde vragen
Wie op de scooter door Amsterdam rijdt, moet vanaf nu op de rijbaan rijden en is daarbij verplicht om een helm te dragen. Het snorfietsverbod op fietspaden is ingevoerd om de veiligheid voor fietsers te vergroten, maar scooterrijders zijn er niet blij mee. In deze blog lees je het antwoord op de meest gestelde vragen.
Er is lang geprotesteerd en gedemonstreerd, maar zonder resultaat. Vanaf nu mogen snorfietsers binnen de A10 in Amsterdam niet meer op het fietspad en moeten ze verplicht op de rijbaan. En die regel gaat samen met de helmplicht die vanaf nu geldt op de rijbaan. De maximumsnelheid waarmee snorfietsen over de rijbaan mogen blijft 25 kilometer per uur.
Waarom is het snorfietsverbod eigenlijk ingevoerd?
Het aantal fietsers neemt de laatste jaren steeds verder toe. Het wordt daardoor drukker op de fietspaden. Dat zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties en ongelukken. Met deze maatregel hoopt de gemeente dat het veiliger wordt op de fietspaden en dat het verkeer daar beter doorstroomt. De verwachting is dat het op de rijbaan wel meevalt. Door de drukte wordt er meestal niet harder dan 30km/u gereden. Het symbool voor de snorfiets
Waar in Amsterdam moet ik als snorfietser nu rijden?
Op de meeste wegen binnen de A10 van Amsterdam mag je als snorfietser niet meer op het fietspad. Dit wordt duidelijk gemaakt met de borden ‘snorfietsen niet toegestaan’. Er zijn enkele uitzonderingen. In de plattegrond hieronder zie je waar je als snorfietser moet rijden.
Bron: Het Parool
Moet ik vanaf nu altijd een helm dragen?
In principe mogen snorfietsers zonder helm op het fietspad, maar zodra je je verplaatst naar de rijbaan moet de helm op. Je kunt als scooterrijder elke keer je helm op- en afzetten, maar het is makkelijker om hem dan meteen maar de hele rit te dragen. De komende twee maanden wordt de helmplicht gedoogd, maar als je over een tijdje wordt aangehouden zonder helm riskeer je een boete van 95 euro.
Hoe kan ik me als snorfietser veilig voelen op de rijbaan?
Aan het snorfietsverbod moeten alle weggebruikers wennen. Om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt zet de gemeente de komende twee maanden extra verkeersregelaars in op de drukke punten in de stad. Zij geven je aanwijzingen en helpen je door de juiste weg te wijzen.
Kan ik mijn snorfiets nu nog wel verkopen?
Zie jij het niet zitten om de rijbaan op te gaan en wil jij wel van je snorfiets af? Wees niet bang dat het verkopen niet meer lukt. Bij ikwilvanmijnscooteraf.nl zijn dealers uit heel Nederland aangesloten. Waar je in Amsterdam niet meer in de binnenstad op het fietspad mag en een helm moet dragen, is dat in alle andere plaatsen nog niet het geval. Meld je snorfiets gratis en vrijblijvend aan en wij gaan je helpen bij het vinden van een koper. Zorg voor een duidelijke omschrijving en voeg foto’s toe om de kans op het ontvangen van biedingen te vergroten. Je bereikt veel scooterdealers en je ontvangt automatisch het hoogste bod. Ga je akkoord? Dan ben je gemakkelijk van je snorfiets af en hoef je je geen zorgen meer te maken.