Is jouw scooter geschikt voor E10?

In Nederland wordt Euro95 vervangen door E10: benzine waar bio-ethanol aan is toegevoegd. Veel scootereigenaren ondervinden problemen nadat ze E10 hebben getankt. Kan jouw scooter dit wel hebben en wat moet je doen als ? Je leest het in onze blog.


E10 bestaat voor 90% uit benzine en voor maximaal 10% uit bio-ethanol. Bio-ethanol wordt gewonnen uit planten als suikerriet. E10 is daarom beter voor het milieu dan Euro 95. Tank jij normaalgesproken Euro 95? Dan moet je goed kijken of jouw scooter wel geschikt is voor E10.


Is jouw scooter bestand tegen E10?

Door de toevoeging van bio-ethanol kunnen op langere termijn bepaalde onderdelen van jouw scooter en zelfs de motor beschadigd raken. Of jouw scooter wel of niet geschikt is voor E10 kun je op de website www.e10check.nl zien. Kies jouw merk en je ziet meteen of jouw model kan rijden op E10.


Scooter ongeschikt, wat dan?

Staat jouw scooter in het rijtje ‘niet geschikt’? Dan is het echt geen ramp als je (per ongeluk) een keer tankt met E10. Wel doe je er beter aan om te kiezen voor Euro 98 (E5). Daar is 5% bio-ethanol aan toegevoegd. Je betaalt wel meer voor een tankbeurt, maar je loopt geen risico op schade. Je kunt op dit moment alleen bij BP, Shell en Firezone kiezen voor Euro 98.


Toch E10 getankt? En nu?

Tank je al een tijdje met E10? Dan kunnen er problemen ontstaan. Door de bio-ethanol komt er vocht in de motor. Dat kan op veel plekken roest veroorzaken. Naast roestvorming is de alcohol in E10 slecht voor rubber, kunststof en koper. Sommige scooters gaan haperen. Anderen maken meer geluid en lopen slecht, totdat de scooter helemaal niets meer doet. Valt dat bij jouw scooter nog wel mee, maar kan jouw scooter er officieel niet tegen? Stap dan over op Euro98 of E5 om veel ellende te voorkomen. Is het kwaad al geschied en ondervind je problemen? Dan kun je ervoor kiezen om je scooter te verkopen. Dat kan via ikwilvanmijnscooteraf.nl. Meld vrijblijvend je scooter aan en wij proberen je te helpen.  


Mag je geen E10 tanken, vind je Euro 98 te duur of ben je niet in de buurt van een tankstation met de juiste brandstof? Dan kun je ook aan elke tankbeurt een klein beetje E10 Fuel Improver of E10 Petrol Improver toevoegen. Dat breekt de werking van bio-ethanol af, beschermt jouw scooter en er wordt gezegd dat het zuiniger rijdt.


Heb jij een scooter die niet tegen E10 kan en wil je liever een scooter waarmee je bij het tanken niet na hoeft te denken? Meld je scooter aan op deze site en wij helpen je bij de verkoop zodat je snel kunt gaan kijken naar een andere scooter.

 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Voer hier je kenteken in:

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands