Een overzicht van scooter boetes

Voor scooterrijders is het soms lastig om de hoeveelheid nieuwe regels met betrekking tot scooters bij te houden. Milieuzones, helmplicht, rollenbanktesten. Door de hoeveelheid informatie en veranderingen zie je door de bomen het bos niet meer. ikwilvanmijnscooteraf.nl heeft hier voor jou een overzicht van gemaakt.
Heb jij onlangs een boete ontvangen? Of probeer je ze te voorkomen? Hier lees je actuele informatie over de boetes die gelden voor scooterrijders.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Voer hier je kenteken in:

Helmplicht voor snorfietsers

De helmplicht voor snorfietser komt eraan. Sinds juni 2019 worden snorfietsrijders in Amsterdam al beboet bij het rijden zonder helm. Dat de helmplicht voor de rest van Nederland ook ingevoerd gaat worden is ondertussen zeker. Vanaf 1 juli 2022 zou het ook voor snorfietsers verplicht worden om een helm te dragen. Met de helmplicht hoopt de minister van infrastructuur het aantal ongelukken waar snorfietsers bij betrokken zijn te verminderen. Meer informatie over de helmplicht en wat voor soort helm nodig zal zijn vind je in onze blog hierover. De verantwoordelijke minister heeft bepaald dat de helmplicht een half jaar wordt uitgesteld, naar 1 januari 2023 dus.

Snorfietsen in Amsterdam

Binnen de ring A10 van Amsterdam gelden sinds 2019 nieuwe regels voor snorfietsers. Sinds 8 april van dat jaar moet je met je snorfiets op aangegeven plekken op de rijbaan rijden en een helm dragen. Je mag daar dus niet meer op het fietspad rijden. Ook op de rijbaan moet je je houden aan de maximum snelheid van 25 km/h.

Let op: houd je je niet aan de nieuwe regels? Dan kun je problemen krijgen met je verzekering. Bijvoorbeeld wanneer je een ongeluk veroorzaakt op het fietspad (terwijl je daar niet had mogen rijden). Dan zal de verzekeraar altijd uitkeren aan het slachtoffer, maar kan hij de kosten op jou verhalen.

Voor het rijden op het fietspad waar dat verboden is, geldt een boete van 95 euro (plus 9 euro administratiekosten). Voor rijden zonder helm op de rijbaan geldt ook een boete van 95 euro (plus 9 euro administratiekosten).

Doordat je op sommige plekken niet meer op het fietspad maar op de rijbaan moet rijden, mag je met je snorfiets niet meer alle straten in. Dat betekent dat je soms zult moeten omrijden. Op de site van de gemeente Amsterdam vind je een overzicht van de plekken waar snorfietsers anders moeten rijden.

Milieuzones voor brommers en scooters

Steeds meer steden stellen een milieuzone in. In sommige steden, zoals Arnhem, Utrecht en Rotterdam, geldt deze alleen voor oudere dieselauto’s. In Amsterdam geldt de milieuzone ook voor scooters en brommers. Dat houdt in dat in de gehele gemeente Amsterdam geen benzine scooters en brommers mogen rijden van voor 1 januari 2011. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een tweetakt of viertakt.

Sinds 1 december 2020 kennen ze ook in Den Haag een milieuzone voor brom- en snorfietsen. Meer informatie lees je hierover in een speciale blog. Momenteel mag je in de gemeente Utrecht nog de stad in met je benzinescooter. Maar de gemeente overweegt om alleen nog elektrische brommers en scooters toe te laten. In Leiden ligt het plan klaar om eind 2020 een milieuzone in te voeren tegen vervuilende brom- en snorfietsen.

Een boete voor het overtreden van de milieuzone met je brommer of scooter bedraagt 65 euro.

Rollerbanktest

Een scooter en brommer mogen in principe niet harder kunnen rijden dan de snelheidslimiet, hierbij geldt een correctie marge in het voordeel van de bestuurder. Deze marge is voor een snorfiets 4 km/h en voor een bromfiets 5 km/h. Voor de duidelijkheid, een snorfiets mag maximaal 25 km/h en een bromfiets/scooter mag maximaal 45 km/h.

Hier vind je een duidelijk overzicht over de snelheidsboetes voor snorfietsen en bromfietsen wanneer het voertuig op een rollenbank wordt gezet

* Een voertuig wordt alleen in beslag genomen als de overtreding voor de derde keer gebeurt binnen twee jaar. Bij de eerste of tweede overtreding krijgt de verdachte alleen een waarschuwing.

WOK melding

WOK-melding staat voor Wachten Op Keuring. Wanneer je een WOK-melding hebt ontvangen op een voertuig betekent dat dat je voertuig gekeurd moet worden voordat je er verder mee mag rijden. Een WOK-status kan je bijvoorbeeld krijgen doordat je snorfiets of bromfiets te hard loopt of dat je banden of verlichting niet in orde zijn. Het voertuig moet dan helemaal teruggebracht worden in de originele staat en opnieuw gekeurd worden bij het RDW. Daarna wordt het kentekenbewijs weer vrijgegeven. De kosten voor de keuring zijn voor de rekening van de bestuurder. Meer informatie over de WOK-melding vind je hier.

Heb jij een scooter met een WOK-melding, woon je in een milieuzone of ben je de boetes zat? Wil je liever je scooter verkopen? Via ikwilvanmijnscooteraf.nl kan je vrijblijvend je scooter aanmelden voor een zorgeloze verkoop.

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Voer hier je kenteken in:

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands