Scooter winterstalling - 10 tips


Het is winter, en niet zo’n beetje. Heb jij je scooter het hele jaar nodig, of gaat jouw scooter voor een paar maanden achter slot en grendel? Als je je scooter in de winterstalling zet is het belangrijk dit goed voor te bereiden. Op die manier voorkom je dat je scooter schade oploopt. In deze blog geven we je 10 tips om te zorgen voor een goede overwintering.

Je scooter in de winterstalling zetten vraagt wat voorbereiding. Je kunt dit laten doen bij een scootercentrum of motorzaak, maar als je zelf de ruimte hebt kun je zelf aan de slag. Met deze tips houd jij je scooter in topconditie.


Tip 1. Scooter schoonmaken

Insecten en viezigheid kunnen je scooter op den duur beschadigen. Maak je scooter grondig schoon en zet hem in de was.


Tip 2. Scooter met volle tank wegzetten

Zet je scooter met volle tank weg. Zo voorkom je roestvorming aan de binnenkant van de tank.


Tip 3. Olie en oliefilter vervangen

Oude olie bevat verbrandingsresten waar zuur in zit. Als je scooter lang stilstaat zorgt het zuur ervoor dat de olie minder goed smeert. Dat kan leiden tot motorschade. Vervang daarom de olie én het oliefilter.


Tip 4. Banden

Voor je banden is het beter om geen contact met de grond te maken. Zet je scooter op bokken om ‘platte’ banden te voorkomen. Lukt dat niet? Verhoog dan de bandenspanning met 0,5 bar en rol eens in de twee weken je scooter een stukje van zijn plek. Zo voorkom je dat de banden gaan vervormen. Vergeet niet de spanning terug te brengen als je in het voorjaar weer op je scooter stapt.


Tip 5. Rubber invetten

Gebruik een spray op basis van wax waarmee je alle kabels kunt insprayen. Zo blijft het rubber soepel en voorkom je barsten.


Tip 6. Contactspray voor de schakelaars

Gebruik contactspray voor het insprayen van de schakelaars. Dat voorkomt corrosie op de schakelaars.


Tip 7. Druppellader

Te lang stilstaan is niet goed voor je scooter. Een accu kan bij stilstand na verloop van tijd beschadigd raken en niet meer goed opladen. Gebruik daarom een druppellader om je accu in conditie te houden.


Tip 8. Geef je scooter rust

Het is heel belangrijk om je scooter in de winter met rust te laten. Sommigen denken dat het goed is om af en toe de scooter te starten. Doe dit niet! Als je de scooter start zonder te rijden vormt zich condens in het motorblok. Dat tast de olie aan. Bovendien is het niet goed voor je accu als je de scooter maar eventjes laat lopen. Je kunt ook je scooter schorsen als je zeker weet dat je hem voor langere tijd niet gebruikt.


Tip 9. Ventilerende hoes

Dek je scooter af met een daarvoor bestemde ventilerende hoes. Er zijn indoorhoezen en hoezen voor buitengebruik. Staat jouw scooter buiten? Probeer dan elke twee tot drie weken alles te laten luchten. Houd er rekening mee dat een scooter die afgedekt is meer wind vangt en sneller omwaait. Je scooter afdekken met dekens of lakens is niet een goed idee. Deze houden vocht vast waardoor snel roest ontstaat.


Tip 10. Je scooter beveiligen

Zet je scooter goed op slot. Helemaal als je scooter buiten staat. Gebruik naast het contactslot en het stuurslot ook een schrijfremslot. Daardoor kan je scooter niet wegrollen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Voer hier je kenteken in:

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands