Brommobiel kopen - waar moet je op letten?

Je ziet ze steeds vaker in het verkeer: de brommobiel. Een van de bekendste voorbeelden is misschien wel de Canta. Deze Nederlandse 45 km auto is ontwikkeld voor mensen met een handicap of die anderszins slecht ter been zijn en bestaat al sinds 1995. In de loop der jaren gingen echter ook andere mensen dit type brommobiel kopen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die geen auto meer willen of kunnen rijden maar die wel willen beschikken over een handige vervoermiddel, of jongeren met een bromfietsrijbewijs die liever comfortabel in een gesloten Canta rijden dan op een brommer.

 

Voordelen van een brommobiel kopen

Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat er inmiddels ook veel andere aanbieders zijn van brommobielen zoals Ligier, Microcar en Aixam. Ze richten zich niet zozeer op mindervaliden, maar op iedereen vanaf 16 jaar (met een bromfietsrijbewijs) die een brommobiel wil kopen en wil profiteren van de voordelen van deze kleine stadsautootjes. Heel begrijpelijk, want een nieuwe brommobiel is tegenwoordig een begerenswaardig voertuig. De styling is hip en je kan vaak kiezen voor extra’s als lichtmetalen velgen of een dubbele uitlaat. Je rijdt comfortabel in een 45 km auto die vaak is voorzien van luxe accessoires zoals airco, stuurbekrachtiging en elektrisch ramen.

 

De voordelen van een brommobiel kopen alvast op een rij:

●     toegestaan voor iedereen vanaf 16 jaar met een bromfietsrijbewijs

●     geen wegenbelasting

●     geen apk

●     lage gebruikskosten

●     makkelijk parkeren

●     comfortabel

 

Iedereen met een brommerrijbewijs kan dus een brommobiel kopen, maar waar moet je dan op letten? Welke merken zijn er en wat kosten ze? Kan je ook een brommobiel leasen? Hieronder gaan we dieper in op de keuzes die je kan maken. Allereerst bekijken we een aantal merken.

 

Canta

Het Nederlandse merk Canta zou je kunnen zien als een voorloper van de brommobiel. Wettelijk gezien is het echter geen brommobiel maar een gehandicaptenvoertuig. Dat betekent dat een Canta aan andere eisen moet voldoen. Zo is de wettelijk vastgestelde maximale breedte 1,10 meter terwijl een brommobiel 1,50 meter breed mag zijn. Toch biedt ook een Canta ruimte aan twee inzittenden. Ook in andere opzichten biedt een Canta allerlei zaken die je ook bij andere brommobielen kan bestellen, zoals een achteruitrijcamera, parkeersensoren en lichtmetalen velgen.

 

Ligier

Als je van de Formule 1 houdt en graag een brommobiel wil kopen dan kom je vanzelf uit bij Ligier. Dit Franse merk heeft namelijk een lange geschiedenis als bouwer van raceauto’s en heeft zelfs een eigen Formule 1-team gehad waarmee het meerdere keren een Grand Prix heeft gewonnen. Tegenwoordig houdt Ligier zich bezig met de bouw van raceauto’s voor langeafstandsrally's en dus ook met brommobielen. Die worden verkocht onder de naam Ligier en Microcar, waarmee het bedrijf marktleider is in Nederland. Er is dus ook volop keuze bij Ligier. Nieuw zijn de voertuigen vanaf zo’n 15.000 euro te koop. Is dit bedrag te hoog dan kan je ook kiezen voor een gebruikt exemplaar, een tweedehands Ligier koop je voor minder dan 10.000 euro.

 

Microcar

Het merk Microcar is onderdeel van het Ligier-concern. Opvallend is dat de merknaam Microcar inmiddels zo is ingeburgerd dat deze ook vaak wordt gebruikt om in het algemeen brommobielen aan te duiden. Niet elke brommobiel is dus een echte Microcar. De meest verkochte Microcar is de M.Go. Dit model wordt aangeprezen als de grootste in zijn klasse. De prijzen van de M.Go zijn vergelijkbaar met die van Ligier. Daarnaast zet Microcar met de M.Go vooral in op praktisch gebruiksgemak en een grote bagageruimte. Vind je een lage prijs belangrijker als je een brommobiel gaat kopen? Dan is de Microcar Dué wellicht een betere keuze.

 

Aixam

Ook Aixam is een Franse fabrikant van brommobielen. Het bedrijf bestaat al sinds 1975. Het merk wil zich vooral onderscheiden op het gebied van veiligheid. In 1988 was het de eerste fabrikant die slaagde voor de frontale crashtest (alhoewel dit niet verplicht is) en sinds 1997 worden er ook botsproeven van opzij en achter uitgevoerd. Als je een brommobiel wil kopen dan heb je bij Aixam ruime keuze. Het assortiment bestaat uit vier modellen: Miniauto, City, Coupé en Crossline/Crossover. Dit laatste model onderscheidt zich vanwege de stoere suv-styling die veel mensen aanspreekt. De goedkoopste brommobiel die je kan kopen is de Miniauto met een vanafprijs van iets meer dan 10.000 euro.

 

Birò

Dit elektrische merk uit Italië profileert zich als hippe ‘city car’ en niet als brommobiel. De doelgroep bestaat vooral uit mensen die op zoek zijn naar een handig, elektrisch vervoermiddel voor in de stad. Dit kunnen ouderen zijn, maar zeker ook jongeren of medewerkers van bedrijven. Het grootste onderscheid met de andere merken is dat Birò alleen elektrische modellen levert. Ga je een elektrische brommobiel kopen dan heb je bij Birò een ruime keuze uit verschillende modellen.

 

Brommobiel leasen

Wil je liever leasen in plaats van een brommobiel kopen? Vrijwel alle aanbieders van brommobielen bieden ook de mogelijkheid om een brommobiel te leasen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. Dit bedrag varieert van zo’n 200 euro per maand tot ruim 300 euro. Uiteraard is het uiteindelijke bedrag afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

 

Ga je een brommobiel kopen en wil je je huidige brommobiel verkopen? Bij ikwilvanmijnscooteraf.nl doe je dit snel, veilig en betrouwbaar!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Voer hier je kenteken in:

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands